OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La sala Joan de Joanes va acollir ahir la presentació de l’última de les publicacions municipals: La guerra de Successió per la Monarquia Hispànica a Bocairent i a la Serra de Mariola (1700-1714). El llibre, escrit per l’historiador Vicent Terol i Reig, estudia la repercussió del conflicte successori en el municipi i l’entorn pròxim, i detalla els canvis més significatius que es deriven del triomf borbònic. És, doncs, una aportació rellevant en clau local sobre un dels fets més destacats de la història del poble valencià.

A més, tal com va destacar l’alcalde en la seua intervenció, el cinqué volum d’Estudis Locals completa un buit historiogràfic, ja que fins ara la guerra de Successió a Bocairent s’havia presentat amb «una visió antagònica i simplificada». En aquest sentit, Josep-Vicent Ferre va agrair el treball documentat de Vicent Terol, que ofereix una posada al dia de les investigacions i obri la porta a nous estudis sobre l’època. Igualment, l’alcalde va valorar el patrocini de les empreses locals Electricidad Ribera, Perfil 10 i Pádel Indoor Bocairent, gràcies a les quals s’ha pogut portar endavant la publicació.

Al seu torn, Vicent Terol va agrair la confiança de l’Ajuntament de Bocairent i va elogiar la col·lecció d’Estudis Locals com a mitjà per a divulgar la història local entre un públic general. Terol també va presentar als assistents l’estructura del llibre, que va definir com «una aportació important però no definitiva», ja que les mateixes conclusions perfilen algunes línies d’investigació que caldrà reprendre en el futur. Amb tot, aquesta nova publicació permet conéixer més detalladament un capítol significatiu de la història dels valencians, en general, i dels bocairentins, en particular.