presentacio-llibres-arxiu

L’Ajuntament de Bocairent i l’Institut Valencià de Conservació i de Restauració de la Generalitat Valenciana (IVC+R) van presentar aquest dimarts, 10 de març, els treballs realitzats sobre cinc llibres de l’Arxiu Històric Municipal compresos entre els segles XVI i XIX. L’acte va tenir la presència d’estudiosos i d’arxivers de la Vall d’Albaida i de l’àrea de la serra de Mariola així com de l’alumnat del CEIP Lluís Vives i de l’institut local, que van poder veure els documents de prop i seguir les explicacions oferides pels tècnics encarregats de la intervenció, Ivan Soler i Gema Candel, que van desgranar l’estat previ dels materials així com el procés seguit.

D’aquesta forma, els responsables de la restauració van explicar com els llibres estaven danyats per l’ús, pel pas del temps i, fins i tot, per rosegades d’animals i d’insectes. Per això, va caldre una neteja mecànica per tal d’eliminar aquestes marques o restes de cera, entre altres brutícies. La reconstrucció del suport cel·lulític d’algunes pàgines per tal de recuperar la seua consistència, allisar-ne d’altres per suprimir les arrugues o el reforç de les enquadernacions van ser també alguns dels treballs efectuats.

Ignacio Català, màxim responsable de l’àrea de Belles Arts del IVC+R, va destacar la importància d’aquests documents “per a conéixer la nostra història” a més de reconéixer que Bocairent constitueix una de les poblacions que més materials restaura. Per la seua banda, l’alcalde, Josep-Vicent Ferre, va assenyalar que el consistori inverteix any rere any uns 3.000 euros per a aquesta partida, “una aportació molt superior en comparació a d’altres administracions” pel “gran valor” de la documentació històrica de l’Arxiu Municipal. De fet, la seua responsable, Josefa Sempere, va recordar com darrerament es van indexar tots els continguts d’aquest i com es van restaurant i digitalitzant pergamins, llibres i lligams.

Llibres restaurats:

  • Llibre d’elecció dels oficis de la vila de Bocairent des del 1561 fins al 1660: es tracta del llibre més antic de l’Arxiu Municipal de Bocairent i recorre els diferents càrrecs de la vila de Bocairent i el lloc de Banyeres –ja que llavors pertanyia a la població– durant l’època com ara jurats, síndics, llumeners, majordoms o baciners entre d’altres. Permet constatar l’existència de llinatges com els Castelló o els Belda, que encara romanen entre el veïnat.
  • Miscel·lània de dades del 1595 al 1743: conté censals, arrendaments, pagaments de sises, dos administracions (la d’Àngela Navarro i la de Joan Bellmont) i la relació de moriscos duts a Bocairent després dels fets de la Vall de Laguar.
  • Administració de l’almoina deixada per Nicolau Abat (de 1597 a 1743) per a ajudar al casament de les donzelles òrfenes de pares honrats de Bocairent.
  • Administració de l’almoina deixada per Antonio Meri (de 1624 a 1743) per a vestir i per a donar de menjar als pobres vergonyants de la vila de Bocairent.
  • Llibre de Cabildos del 1812 al 1826: conté la proclamació i el jurament de la Constitució del 1812 a Bocairent després del lliurament de la dominació francesa.

Font: www.bocairent.es