presentacio-pilar-molina

La trajectòria vital d’Antonia Maymón (Madrid, 1881-Beniaján, Múrcia, 1959) està farcida de circumstàncies que reflecteixen les vicissituds que una dona independent de l’època havia de superar. Les persecucions policials, l’exili o la presó no falten en la biografia d’aquesta “anarquista lliure de pensament i d’accions, una sindicalista conseqüent, avançada naturista, defensora de l’alliberament de la dona, escriptora, novel·lista i una mestra racionalista que va aconseguir que el seu magisteri continuara després de la seua mort”.

Una figura tan marcada no va passar desapercebuda per a la bocairentina Pilar Molina Beneyto malgrat el silenci imperant al voltant d’aquest tipus de personalitats. Per això, Molina i M. Carmen Agulló Díaz, professora de la Universitat de València, van reconstruir la seua biografia i van seleccionar part de l’obra escrita per Maymón per difondre-la i donar-la a conèixer. Aquesta tasca estava enllestida a falta de la correcció definitiva en febrer del 2008, quan Pilar va faltar. Així doncs, l’associació Dones i Homes lliures de València va decidir rematar el treball que ha donat com a fruit el llibre “Antonia Maymón: anarquista, maestra, naturista” (Virus Editorial).

L’obra serà presentada aquest dissabte, 25 d’octubre a les 20.00 h, a la sala Joan de Joanes de Bocairent. L’acte comptarà amb la participació de la coautora de la publicació, M. Carmen Agulló; d’un representant de Dones i Homes lliures, Manolo Sanmartín, i de Mésquedones, M. Cruz Pla, i de l’alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre.

Obra completa (baix llicència Creative Commons): http://www.viruseditorial.net/pdf/antonia-maymon-baja.pdf

Font: http://www.bocairent.es